"ANADOLU'NUN EN ETKİLİ 50 İŞ İNSANI"
15- İbrahim Orhan / Orhan Holding Onursal Başkanı
Üç ktıda 7 bin 500 çalışanı var.
İbrahim Orhan’ın temellerini 1972 yılında attığı Orhan Holding bugün otomotiv yan sanayinin en önemli şirketlerinden biri. Bursa’daki etkin yatırımları ile otomobil işkolununu gelişmesinde önemli katkıları oldu.
Renault fabrikasında şantiye şefliği yaptığı sırada otomotiv sektörü ile tanışan ve üç kişiyle Teknik Malzeme şirketini kuran Orhan, bugün üç kıtada 7 bin 500 çalışanı ve 43 şirketi olan 1 milyar dolar cirolu bir şirketin onursal başkanı.
Geçtiğimiz yıl Fransa tarafından Legion d’Honneur ünvanı ile ödüllendirilen Orhan, Bursa ekonomisinin en önemli figürlerinden biri. Orhan Holding’in yönetim kurulu başkanlığını 1995 yılında oğlu Murat Orhan’a bırakan Orhan, aktif çalışma hayatına son verdikten sonra zamanının büyük kısmını kurucusu olduğu Orhan Eğitim ve Kültür Vakfı’na ayırıyor.
ORHAN HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI SAYIN İBRAHİM ORHAN'A
FRANSA'DAN LEGION D'HONNEUR NİŞANI VERİLDİ.
Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan’a Legion d’Honneur nişanını Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili takdim etti. Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Legion d’Honneur nişanının İbrahim Orhan’a verilmesinde, Orhan Holding’in Fransa’daki en büyük Türk yatırımcı olmasının ve ekonomiye katkılarının yanı sıra, parlak fikirleri ve insana değer veren yaklaşımının etkili olduğunu söyledi.
12 Ekim cumartesi akşamı İstanbul Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende, Meksika’dan Çin’e birçok ülkedeki yatırımı ve ortaklıkları ile Türkiye otomotiv endüstrisinin uluslararası oyuncusu Orhan Holding’in Onursal Başkanı İbrahim Orhan Fransız hükümeti tarafından ‘şövalyelik rütbesi’ ile onurlandırıldı. Legion d’Honneur nişanının İbrahim Orhan’a takdim eden Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, konuşmasında Orhan Holding’i övdü.
‘Orhan marka otomobil’
Fransa ve Türkiye’nin otomotiv sanayinde çok iyi işleyen bir işbirliği içinde olduklarını vurgulayan ve Türkiye’de Renault gibi dünya otomotiv devlerinden birinin uzun yıllardır sektörün liderlerinden biri olarak varlığını geliştirerek sürdürdüğüne dikkat çeken Fransa Büyükelçisi, şunları söyledi:
“Türkiye’nin otomotiv sektörü biraz Fransa demektir. Ama aynı zamanda Fransa otomotiv sektörü biraz da Türkiye demektir. Ve bunda sağladığı kaliteli otomotiv parçalarıyla Orhan Holding’in önemli payı vardır. Bugün bir Renault marka otomobil aldığınızda aslında bir ‘Orhan’ marka otomobil almış oluyorsunuz. Fransa’da bu alana yatırım yapan ilk Türk şirketi Orhan Holding’tir. Ve halen Türkiye’den Fransa’ya yapılmış en büyük yatırım Orhan Holding’in yaptığı yatırımdır.”
Orhan Holding’in bütün çabalarına minnettar olduklarını kaydeden Büyükelçi Laurent Bili, Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan’a seslenerek, “İbrahim bey, Fransa’nın bu en önemli nişanı ile sizi sanayinin kaptanı olmak dışında, insani değerlere verdiğiniz önemi de ödüllendirmeyi arzuladık. Çünkü siz her zaman ‘önce insan’ dediniz” diye konuştu.
13 ülke, 28 şirket 7300 çalışan
“Fransa’nın en itibarlı uluslararası nişanı kabul edilen Legion d’Honneur nişanının kendisine verilmesinden sonra bir teşekkür konuşması yapan İbrahim Orhan ise, “Bir Türk şirketi olarak Fransa’da yatırım yapmış olmaktan, Fransa’da istihdam yaratmış olmaktan dolayı çok mutlu” olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Biz Fransa’ya inandık ama Fransa da bize inandı. 1972 yılında Renault o zamanki adıyla şirketimiz Teknik Malzeme’den parça üretmemizi istedi. Ürettik. O tarihten sonra da Renault bizden ne istediyse yaptık. Renault büyüdü, biz de büyüdük. Renault globalleşti, biz de bugün 13 ülkede yatırımı olan bir şirket haline geldik.”
8 farklı sektörde faaliyet gösterdiklerini kaydeden Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan, “28 şirkette toplam 7 bin 300 çalışanımız var. Bayrağı sevgili oğlum Murat ve sevgili kızım Ayşegül’e teslim ettim. Onların adeta birer sövalye gibi işlerine gönül vermiş olmalarını büyük bir hayranlık ve mutluluk ile izliyorum. Dileğim Orhan Holding’in bundan sonra da genç nesillerin vizyonu ışığında dünya çapında büyüyerek, sınırları aşan üretimine devam etmesi” dedi.
‘Atatürk’ün aldığı nişanı almak sevincimizi sonsuz kat artırdı’
Légion d'Honneur nişanı Napoleon Bonaparte, Fransa’nın Birinci Konsülü iken 19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile oluşturulan bir Fransız nişanı. Verilen bilgiye göre, 1804 mayısında Fransa İmparatoru olan Napoléon Bonaparte, haziran ayından itibaren kişileri bu nişanla ödüllendirmeye başlamış. Nişan o günden bugüne tüm Fransız yönetimlerince bilim insanlarından sanatçılara dek uzanan geniş bir yelpazede verilmeye devam ediliyor.
Fransız madalyaları arasında en tanınmış olanı kabul edilen Légion d’Honneur beş sınıfa ayrılıyor. Bunlar; Grand-Croix (Büyük Haç), Grand-Officier (Büyük-Subay), Commandeur (Kumandan), Officier (Subay) ve Chevalier (Şövalye).
‘Chevalier dans I’Ordre de la Legion d’Honneur’ yani şövalyelik nişanı alan İbrahim Orhan, ödülü kendisine veren Büyükelçi Laurent Bili’ye teşekkür ederek, “Her asırda dünyaya bir lider gelir. 18’inci asrın en büyük lideri Napoleon Bonaparte’ın kanun ile oluşturduğu bu ödülü benden önce birbirinden değerli kişiler almış. Bu yüksek rütbe, yani “şövalye” unvanı işini heyecanla, şevkle yapan, bir misyona gönüllerini vermiş kişilere layık görülmüş. Ama onlardan birinin de; 20’inci asrın en büyük lideri, kurtarıcımız, kurucumuz büyük atamıza, Mustafa Kemal Atatürk’e de verilmiş olması bizim sevincimizi ve onurumuzu sonsuz kat artırdı” dedi. İbrahim Orhan, nişana layık görülmesine neden olan, eşine, çocuklarına ve Orhan Holding çalışanlarına da teşekkür etti.
ORHAN HOLDİNG'TEN ÇİN ATAĞI
Orhan Holding, Kore, Rusya ve Hindistan pazarlarının ardından Çin'de de bir firma satın aldı.
Bursalı firmalar, kabına sığmıyor. Sadece Türkiye'ye değil, dünyanın dört bir yanında yatırımlar yapan firmalar, Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyuruyor. Orhan Holding A.Ş., Çin'in Fuzhou şehri merkez olmak üzere Liuzhou, Chongqing ve Haikou'da üretim faaliyetleri olan Fuzhou Rocket Enterprises Co. Ltd. adlı firmanın yüzde 51 hissesini satın aldı.
Alımı yapılan bu operasyonlar ile Orhan Holding'in yüzde 100 sahip olduğu Nobel Automotive, Asya'da büyümeye devam ederken bünyesindeki bu yeni 4 ayrı lokasyonda toplam 250 çalışanı ile faaliyet gösterecek. Üretim ve satışı yapılacak ürün gamı binek ve hafif ticari araçlarda kullanılacak olan; akışkan transfer üniteleri, pedal sistemleri ve yakıt doldurma gibi parçalardan oluşuyor.
13 ÜLKEDE TÜRKİYE İMZASI
Orhan Holding A.Ş., Çin'de yaptığı bu satın alımın ardından faaliyette bulunduğu ülke sayısını 13'e çıkardı. Firmanın, 41 şirketi, 29 fabrikası, 7 bini aşan çalışanı bulunuyor. 5 yabancı ortağı, 39 yıllık sanayi deneyimi olan Orhan Holding, toplam 587 milyon avroya ulaşan cirosu var. Holding, Türkiye'deki en büyük otomotiv yan sanayi gruplarından biri konumunda yer alıyor.
DUAYENLER NASIL BAŞARDI?
Türk ekonomi dünyasının duayen isimi İbrahim Orhan "iş" teki sırlarını Capital'le paylaştı.
“RİSK ALMAYAN BAŞARILI OLAMAZ”
Girişimciliğin ilk kurallarından biri risk alma becerisini gösterebilmektir. Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan da başarılı olmak için risk almanın son derece önemli olduğuna vurgu yapıyor ve “Hedefinizi seçin. Ne yapmak istiyorsunuz, onu seçin ve odaklanın” diyerek iş insanlarına şu tavsiyelerde bulunuyor: “Risk almayan kişi hiçbir şey başaramaz. Zamanın kıymetini bilin ve onu iyi kullanın. Kendinize güvenin. Başarılı insanlarda olan her donanım sizde de var. İki kol, iki el, iki göz ve en önemlisi bir beyne sahipsiniz. Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız çoktan kaybettiniz. Başarı istediğiniz takdirde gelir, her şey insanın kafasında biter. Yükselmek için yüksek düşünmelisiniz. Başarı sebat, devamlı çalışma, iyi akıl, tutum ve soğukkanlılıktır. Dünyada hiçbir şey sebatın yerini tutamaz. Dünya yetenekli, eğitimli ama başarısız insanlarla dolu. Yalnızca sebat ve kararlılık mutlak güce sahiptir. Irmakla kayanın savaşını daima ırmak kazanır. Güçlü olduğu için değil sebatkar olduğundan. Gücünüzü bilerek girişimci olun maceracı olmayın. Her yeni girişimde ya da var olanları genişletirken iyi bir tüccar, iyi bir iktisatçı, iyi bir mühendis ve iyi bir finansmancı gibi düşünün. Dürüst, namuslu, saygılı olun, toplum kurallarına uyun.
Bursa merkezli Orhan Holding bünyesinde yer alan Nobel Automotive, Meksika'nın Sabinas Hidalgo şehrinde faaliyet gösteren Nexteer Automotive'den hidrolik hortum fabrikasını satın aldı. Türkiye'nin otomotiv yan sanayinde küresel markaları arasında yer alan Orhan Holding'in Nobel Automotive şirketi, Meksika'nın Sabinas Hidalgo şehrinde faaliyet gösteren Nexteer Automotive'den hidrolik hortum fabrikasını satın aldı. Satın alma ile Meksika'daki fabrika sayısını ikiye çıkartan Nobel Automotive, Sabinas'taki yeni tesiste hidrolik direksiyon sistemleri için metal ve kauçuk aksamlardan oluşan hortum üretecek.
Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Murat Orhan, "Bu satın alma, Orhan Holding'in müşteri odaklı küresel hizmet stratejisi doğrultusunda Kuzey Amerika'daki varlığını güçlendirip daha da ileriye taşıyacaktır." diye konuştu.
Orhan Holding bünyesindeki Nobel Automotive, akışkan transferi konusundaki teknoloji ve üretim teknikleri uzmanlığı ile 3 kıtada ve 12 ülkede, 13 üretim tesisi ve 5 teknik merkeze sahip olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Nobel Automotive'in Hindistan Haydarabad'daki teknik merkez ile başlayan büyümesini Çin Fuzhou'da, G.Kore Daegu'da ve Rusya Togliatti'daki üretim tesislerinin satın alınmasının ardından Meksika Sabinas'daki üretim tesisinin de şirkete dahil edilmesiyle küresel büyümesini devam ettiriyor.
Orhan Holding akışkan transferlerinden sorumlu Otomotiv Grubu Başkan Yardımcısı Larry Denton ise satışla ilgili şunları söyledi: "Bu satın alma, akışkan transfer sistemleri konusunda dünya çapındaki müşterilerimiz için ilk tercih edilen küresel tedarikçi olma stratejimizin önemli bir parçası olacaktır. Ana müşterisi General Motors olan Meksika'daki yeni tesisimizde hidrolik direksiyon sistemleri için metal ve kauçuk aksamlardan oluşan hortum üretiliyor. Fabrikada halen 250 kişi istihdam ediliyor."
Global Markaların Tedarikçisi Orhan Holding e Bakan Çağlayan dan Ödül. Otomotiv endüstrinin alanında lider markalarından Orhan Holding kuruluşu Matay A.Ş., sektöre katkılarından dolayı OSD tarafından ödüllendirildi. Otomotiv endüstrisinde Renault, Fiat, Ford, Hyundai, Honda, PSA, BMW, Mercedes, Audi gibi üst segmentteki araçlara yedek parça üreten, Orhan Holding kuruluşlarından Matay AŞ, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından başarılı çalışmaları nedeniyle ödüllendirildi.
Ödülünü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ın elinden alan Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Orhan, başarılarının takdir edilmesinin kendilerini gururlandırdığını ve çalışmalarına heyecan kattığını söyledi.
Otomotiv ana sanayiye katkılarından dolayı başarılı yan sanayi firmalarına ödül veren OSD, özellikle tedarik sanayindeki firmaları teşvik edilmesinin önemine değindi.
Türkiye de otomotiv tedarik zincirinde lider kuruluşlardan biri olan Matay AŞ, Bursa daki 17 bin metrekarelik fabrikasında komple egzoz sistemleri, katalitik konvertör üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. Firma ayrıca Bursa Karacabey de yer alan fabrikasında paslanmaz boru üretimi ve aftermarket egzoz sistemleri üretip Türkiye genelindeki bayi ağı ile satışını yapmaktadır. EFQM mükemmellik modeli ile çalışan Matay bütün süreçlerinde World Class Manufacturing (WCM) metodolojisini uygulamaktadır.
Ticari araç ve binek otoların egzoz sistemleri üretim gamında faaliyet gösteren Matay AŞ, Oyak Renault, Tofaş, Hyundai Assan, Honda, Karsan ve Faurecia işbirliği ile Ford Otosan tarafından üretilen araçlara da komple egzoz tedarik ediyor.